Do góry

Dania główne Przepis na:

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Autor: agnieszkacrow

Przepisów i artykułów: 133 Ocena: 3684

Dodano: 22.03.2014

Odsłon: 36233

Fasolka według przepisu mojej mamy i babci!

Składniki

  • 3 szklanki białej fasolki
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • 2 cebule
  • 1 i 1/2 laski kiełbasy
  • 20 dag boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • łyżka masła
  • sól i pieprz
  • słodka i ostra papryka
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Fasolę zalewamy wodą i moczymy przez całą noc. Gotujemy w wodzie do miękkości.
    Boczek, kiełbasę, cebulkę kroimy w kostkę. Na patelnię wrzucamy najpierw boczek, podsmażamy aż delikatnie puści tłuszcz, następnie dodajemy kiełbasę i cebulkę i drobno posiekany czosnek. Dusimy ok 10 min, pod koniec dodając łyżkę masła. Całość wrzucamy do fasolki i mieszamy.


  2. Przecier pomidorowy mieszamy z mąką w 1/2 szklance wody i wlewamy do fasolki.
    Przyprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką, oraz solą i pieprzem.

  3. Podajemy z chlebkiem lub ziemniakami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Bellajaga 31 października 2015 A ja fasolkę gotuję na wędzonych kościach lub żeberkach i bezwzględnie dodaję ze 2 liście laurowe oraz z 5 ziarenek ziela angielskiego,nie próbowałam zamiennie dodawać ziela jałowca,ale muszę zrobić eksperyment,reszta przypraw jak w przepisie.
Smacznego
Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozena58 22 marca 2014 Bardzo lubię fasolkę po bretońsku, a najbardziej smakuje po kilku dniach od ugotowania, taka odgrzana.

42 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń