Do góry

Dania główne Przepis na:

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 138 Ocena: 1747

Dodano:

Odsłon: 4585

Pyszne danie jednogarnkowe dla całej rodziny.Jest idealnym pomysłem na obiad :).

Składniki

  • 500 g fasoli (najlepiej Jaś)
  • ok 3,5 l wody
  • duża cebula
  • 3 łyżki majeranku 3 listki laurowe sól
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 250-300 g kiełbasy
  • 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki masła szczypta papryki wędzonej (opcjonalnie)
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy najlepiej na noc.

    Następnie odlewamy wodę, a fasolę przekładamy do garnka,wlewamy wodę,dodajemy listki laurowe,majeranek i gotujemy.Kiedy woda się zgotuje dodajemy koncentrat i dalej gotujemy aż fasolka będzie miękka.Następnie na patelni podsmażamy kiełbasę razem z cebulką smażymy ok.3 min.i dodajemy do fasolki.Później topimy na patelni masło i dodajemy mąkę.Smażymy przez ok.minutę.Na koniec zasmażkę dodajemy do fasolki.Teraz całość gotujemy jeszcze przez kilka minut i nasza fasolka po bretońsku gotowa.

    Jeżeli fasolka jest za gęsta możemy dodać trochę wody,doprawić .Ja uwielbiam smak wędzonej papryki więc na koniec dodaję ją do mojej fasolki.

    Najlepiej smakuje z razowym pieczywem :)


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń