Do góry

Dania główne Przepis na:

Fasolka po bretońsku z grzybami i batatem

Fasolka po bretońsku z grzybami i batatem

Autor: kalina11

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 222

Dodano: 11.01.2018

Odsłon: 2838

Sycące ogrzewająca fasolka którą wzbogaciłam dodając grzyby suszone, batata i paprykę polecam zrobić dużą porcję bo zniknie szybko.Aromatyczna fasolka którą zjecie z dokładką.

Składniki

  • 50 dkg fasoli
  • 1 batat
  • 40 dkg kiełbasy domowej
  • 50 dkg boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1/4 selera
  • 2 papryki czerwone
  • 1 garść grzybów suszonych leśnych
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 litr przecieru pomidorowego
  • natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • olej rzepakowy
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Fasolę moczę w zimnwj wodzie przez całą noc.Grzyby też zalewam zimną wodą i zostawiam tak na noc. Na drugi dzień odlewam wodę od grzybów i fasoli i gotuję osobno do miękkości a garnkach. Grzyby po odcedzeniu kroję na małe kawałki.
    Marchewkę i seler obieram, ścieram na tarce jarzynowej.
    Kiełbasę i boczek kroję w kostkę. Cebule obieram i też kroję, przesmażam na oleju, dodaję boczek i dalej smażę, na końcu dodaję kiełbasę, paprykę pokrojoną, czosnek sprasowany i smażę. Wykładam na talerz. Na tej samej patelni głębokiej smażę marchewkę i seler, wlewam przecier pomidorowy, dodaję pokrojonego batata, fasolę odcedzoną z wody, grzyby, kiełbasę z boczkiem dodaję sól, pieprz, paprykę wędzoną i duszę na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Przed podaniem posypuję natką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń