Do góry

Przetwory Przepis na:

Fasolka szparagowa na zimę – bez octu

Fasolka szparagowa na zimę – bez octu

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 3046

Dodano:

Odsłon: 8287

Tegoroczny urodzaj warzyw zmusił mnie do poszukiwania nowych rozwiązań i tak w słojach znalazła się fasolka szparagowa na zimę. Nie kiszona, nie marynowana, bo bez octu, a nawet nie w sosie pomidorowym – choć kilkanaście słoików fasolki w pomidorach trafiło do spiżarni – podobnie jak każdego roku. Tak się bowiem złożyło, że owoców tego lata prawie nie ma w ogrodzie, za to pięknie obrodziły ogórki, cukinia i fasolka szparagowa.

Składniki

  • młoda fasolka szparagowa
  • lekko osolona woda do podgotowania fasolki
  • 1 litr wody na zalewę
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Fasolkę umyj i obetnij końce.

  2. W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę. Do wrzątku wrzuć fasolkę i ugotuj ją na pół-twardo, około 5-7 minut. Odcedź.

  3. W międzyczasie w innym garnku przygotuj zalewę – zagotuj wodę z solą i kwaskiem cytrynowym. Oczywiście ilość zalewy musisz dopasować do użytej ilości fasolki. Tu podaję tylko proporcję soli i kwasku do wody.

  4. Fasolkę układaj w słoikach niezbyt ciasno. Możesz układać “na stojąco”, umieszczając strąki w słoiku pionowo, możesz wrzucić dowolnie i luźno, “jak leci”. Możesz także pokroić strąki na krótsze kawałki – jak wolisz.

  5. Fasolę w słoikach zalej gorącą zalewą, zakręć dokładnie i pasteryzuj przez około 40 minut w kąpieli wodnej (to czas pasteryzacji odpowiedni dla słoików o pojemności około 0,9 litra, jak moje).

  6. Dzięki obecności kwasku cytrynowego w zalewie – nie trzeba powtarzać pasteryzacji następnego dnia. Zimą wystarczy otworzyć słoik i zjadać fasolkę niemal tak smaczną, jak w środku lata. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 22 stycznia 2018 czy przy tak delikatnej zalewie jeszcze sie ta fasolka nie pospula? dwa lata temu zrobilam za slaba zalewe i musialam wyrzucic a w zeszlym za mocna i fasolka nie nadaje sie do jedzeniaosobno, najwyzej jako dodatek do salatek Odpowiedzi: 5 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń