Do góry

Dania główne Przepis na:

Fasolka szparagowa po tajsku

Przepis dnia 2018-06-28
Fasolka szparagowa po tajsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 1841 Ocena: 42261

Dodano:

Odsłon: 1811

Uwielbiamy smaki orientu, to połączenie sosów i przypraw. No w sumie połączenie wyszło prawie po tajsku, bo lekko kombinacje zrobiliśmy. Kuchnia fusion daje wiele możliwości.

Składniki

  • 1/2 kg żółtej fasolki szparagowej
  • 4 ziemniaki średniej wielkości
  • 1/4 małego kalafiora
  • 4 liście kapusty pekińskiej
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 100 g boczniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 50 ml oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru palmowego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka suszonej kolendry
  • 100 ml wrzątku
  • 50 ml zimnej wody
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Fasolkę oczyszczamy.
    Ziemniaki kroimy w dużą kostkę.
    Kalafior dzielimy na różyczki.
    Kapustę szatkujemy.
    Seler kroimy w plasterki.
    Grzyby kroimy w paski.
    Czosnek kroimy w plasterki.
    Szalotki kroimy w piórka.

    Na rozgrzany olej ( palnik na maksimum ) wrzucamy osuszone ziemniaki. Po minucie dodajemy sos sojowy. Chwilę smażymy, dodajemy pozostałe warzywa z grzybami, chwilę smażymy, cały czas mieszamy. Następnie wlewamy wrzątek, dodajemy kolendrę, cukier palmowy i dusimy pod przykryciem 10 min, co jakiś czas mieszamy. Po 10 min dodajemy sos ostrygowy, dokładnie łączymy. Dusimy jeszcze 5 min.
    W zimnej wodzie rozrabiamy mąkę, dodajemy do dania, zagęszczamy. Zagotowujemy.
    Podajemy od razu po przygotowaniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (23)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Fram 30 czerwca gdybyś mnie kiedyś zaprosił na obiada, to... już wiesz, co podać ;-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kardamonovy 29 czerwca Z takim składem (i bez mięsa!) musi być ekstra <3. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Stavi 28 czerwca olej sezamowy nie służy do smażenia z racji niskiej temperatury spalania, proponuje zastąpić go arachidowym, a sezamowego użyć na sam koniec do skropienia potrawy. Po za tym wygląda apetycznie na pewno spróbuje :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 28 czerwca Gratuluję Przepisu Dnia, nie mogło być inaczej. Danie super.:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Klitajmestra 27 czerwca A te ziemniaki to w całości na rozgrzany olej wrzucamy?
Pamiętajcie, że przepisy są nie tylko dla wytrawnych kucharzy, ale i dla osób, które dopiero zaczynają i chcą się uczyć.
Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 27 czerwca Kocham fasolkę, a w takiej wyrazistej wersji jest jeszcze bardziej niesamowita! Mniam! <3 Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń