Do góry

Dania główne Przepis na:

Fasolka szparagowa z aromatycznym boczkiem i Drillingami.

Fasolka szparagowa z aromatycznym boczkiem i Drillingami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 142 Ocena: 2333

Dodano:

Odsłon: 404

Powiem krotko - pyszne to bylo :-))

Składniki

  • Zielona fasolka szparagowa 1/2 kg (dla dwoch osob)
  • 2 grubsze plastry swiezego boczku
  • lyzka aromatycznego oleju kokosowego
  • 1/2 chilli, 5 zabkow czosnku
  • 1 lyzeczka slodkiej papryki w proszku, lyzeczka Kucharka
  • troche kurkumy, czarny pieprz
  • garsc zielonej pietruszki
  • 8 ziemniaczkow Drillinge
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Obcinamy koncowki fasolki, myjemy ja, gotuemy razem z umytymi ziemniaczkami w osolonej wodzie. Wystarczy ok 18 minut, tak, aby byla lekko aldente, zas ziemniaczki na pewno beda juz miekkie.

    Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy (jesli nie macie - dajcie po prostu smalec), dajemy boczek pokrojony w spora kostke, czosnek pokrojony w plasterki, polowke drobno pokrojonej Chilli, lyzeczke papryki w proszku i lyzeczke Kucharka, szczypte kurkumy (opcjonalnie) i czarnego pieprzu.
    Smazymy ciagle mieszajac, zestawiamy z plyty, az fasolka bedzie gotowa.

    Fasolke z ziemniaczkami wylewamy na durszlak, dokladnie odparowujemy i wykladamy na patelnie z boczkiem, dokladnie mieszamy i jeszcze dwie minutki podsmazamy. Posypujemy zieleninka i gotowe :-)

    Pyszne danie!!

    (Ziemniaczki sortu Drillinge sa to bardzo male kartofelki, ktore sa wyborne w smaku i mozna je spozywac wraz ze skorka.)

    Nota bene musze sie chyba juz udac do Firmy Primat - producenta Kucharka po gratyfikacje jakies :-P

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń