Do góry

Dania główne Przepis na:

Faszerowane bakłażany

Faszerowane bakłażany

Autor: bryssska

Przepisów i artykułów: 265 Ocena: 6538

Dodano: 04.06.2018

Odsłon: 257

Sycące i pyszne danie ;-D

Składniki

  • 2 duże bakłażany
  • 2 duże kotlety z piersi kurczaka
  • 10 dag sera żółtego w plasterkach
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 1/2 stronka zielonej papryki
  • 1/2 stronka czerwonej papryki
  • sól i pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Bakłażany przecinamy wzdłuż na połowę i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200'C na 20 minut.

  2. Następnie wyjmujemy i odstawiamy do przechłodzenia. Z podpieczonych bakłażanów usuwamy miąższ w taki sposób, aby przy ściankach pozostała warstwa nie grubsza niż centymetr. Wydrążone wnętrze lekko solimy.

  3. Kotlety i paprykę kroimy w drobną kostkę i łączymy z drobno posiekanym miąższem bakłażana i ryżem.

  4. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  5. Wnętrze każdej połówki bakłażana wykładamy plasterkami sera i nadziewamy farszem.

  6. Nadziane warzywa układamy na ruszcie.

  7. Nadziane bakłażany wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200'C na około 20-30 minut.

  8. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń