Do góry

Dania główne Przepis na:

Faszerowane muszle

Faszerowane muszle

Autor:

Przepisów i artykułów: 592 Ocena: 5016

Dodano:

Odsłon: 3

Przepis wart wypróbowania: "Faszerowane muszle"

Składniki

  • 16 makaronowych muszli
  • 1 bakłażan
  • 1 łyżka pokruszonych suszonych grzybów
  • 1 ząbek czosnku
  • pół cebuli
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • odrobina wody
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • szczypta papryki i oregano
  • 10 dag żółtego sera
  • pół szklanki gotowego sosu beszamelowego
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku, odcedź, przelej zimną wodą i skrop oliwą.

  2. Bakłażana pokrój na cienkie plasterki, posyp solą i odstaw na pół godziny, żeby puścił sok. Następnie wytrzyj go papierowym ręcznikiem i zrumień na rozgrzanym oleju razem z posiekaną cebulką oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

  3. Po chwili dolej koncentrat pomidorowy, wodę i dorzuć suszone grzybki. W trakcie duszenia dosyp przyprawy.

  4. Nałóż do muszli przygotowany farsz oraz po łyżeczce sosu beszamelowego. Ułóż danie w naczyniu żaroodpornym, po czym posyp całość startym żółtym serem.

  5. Piecz potrawę 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

  6. Renata Pyzik z Tarnogóry

    Źródło: Super TV

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń