Do góry

Dania główne Przepis na:

Faszerowane pieczarkami, serem i żurawiną klopsy wieprzowe, ziemniaki i sałatka warzywna ze słoja.

Faszerowane pieczarkami, serem i żurawiną klopsy wieprzowe, ziemniaki i sałatka warzywna ze słoja.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1223 Ocena: 14301

Dodano:

Odsłon: 1199

Delikatne, bardzo smaczne, faszerowane pieczarkami, serem mozzarella i żurawiną, klopsy wieprzowe. Z podanego przepisu są 4 porcje obiadowe.

Składniki

  • mięso wieprzowe z szynki - mielone 0,5 kg
  • pieczarki 5 szt.
  • cebula 1 szt.
  • żurawina mrożona 3 łyżki (garść)
  • ser mozzarella (małe kulki)
  • Sól morska
  • czosnek mielony
  • pieprz czarny mielony
  • Pieprz ziołowy
  • papryka słodka mielona
  • jajko kurze 1 szt.
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • ziemniaki 8 szt.
  • sałatka warzywna ze słoja
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mata, potrzebna do zwijania.

  2. Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem, dodajemy jajko, bułkę tartą i kilka minut wyrabiamy. Na matę do zwijania rolad układamy kawałek folii aluminiowej. Na folię nakładamy warstwę mięsa mielonego o grubości około 1,5 cm, w kształcie prostokąta 28 cm / 20 cm.

  3. Na dolnym brzegu prostokąta nakładamy 3-4 łyżki farszu z usmażonych pieczarek i cebuli.

  4. Farsz ładnie rozmieszczamy i układamy na nim połówki małych kulek z sera mozzarella, oraz dokładamy wzdłuż farszu żurawinę.

  5. Przy pomocy maty zwijamy klopsa w rulon, który zawiniemy w kawałek folii aluminiowej, tak jak zawijamy cukierki. Tak samo robimy z drugim klopsem. Tak przygotowane klopsy układamy na blasze, pieczemy 60 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

  6. W między czasie gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki, ugotowane ziemniaki odlewamy z wody, odparowujemy i tłuczemy. Upieczone klopsy podajemy z posypanymi koprem ziemniakami i domowej roboty sałatką warzywną ze słoja. Danie dekorujemy pozostałymi owocami żurawiny.

  7. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń