Do góry

Przekąski Przepis na:

Faszerowane pieczarki z niespodzianką

Faszerowane pieczarki z niespodzianką

Autor:

Przepisów i artykułów: 109 Ocena: 830

Dodano:

Odsłon: 5064

Faszerowane pieczarki z niespodzianką.

Składniki

  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • 1 łyżeczka mieszanki ziół włoskich
  • pół kostki serka kremowego np. typu Philadelphia (o temepraturze pokojowej)
  • 1 duży ząbek czosnku przepuszczony przez praskę
  • 12-16 pieczarek
  • Oliwa z oliwek
  • świeżo mielony pieprz i odrobina soli
  • 2-3 plastry chudego boczku
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżeczka suszonych płatków ostrej papryki lub papryki w proszku
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzewamy do 175 C. Pieczarki oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nóżki odkrawamy i kroimy w kostkę. Podsmażamy następnie razem z czosnkiem na łyżce oliwy z oliwek. Odstawiamy do wystygnięcia na osobny talerzyk.

  2. Kroimy boczek w kostkę. Wybieramy tylko chude kawałki,a tłuszcz odkrawamy. Podsmażamy na złoty kolor i odsączamy z tłuszczu.

  3. Połowę bułki tartej, połowę porcji ziół włoskich,1 łyżkę parmezanu i kilka kawałków boczku odkładamy na osobny talerzyk. W miseczce mieszamy kremowy serek,resztę bułki tartej, zioła włoskie, podsmażone nóżki pieczarek, kawałki boczku, parmezan i paprykę w proszku (lub suszone płatki papryki). Mieszankę doprawiamy solą i pieprzem.

  4. Pieczarki faszerujemy powstałą masą. Wcześniej odłożoną bułkę tartą, parmezan, zioła i boczek mieszamy. Posypujemy tymi składnikami wierzch nafaszerowanych pieczarek.

  5. Układamy wszystkie pieczarki na wyłożonej folią aluminiową blasze i pieczemy ok. 20 minut lub do momentu aż wierzch pieczarek jest upieczony na złoto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń