Do góry

Dania główne Przepis na:

Faszerowane warzywa (Giemista)

Faszerowane warzywa (Giemista)

Autor: Afrulu

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 367

Dodano: 06.07.2011

Odsłon: 3401

Bezmięsne,lekkostrawne,smaczne./jeśli ktoś lubi,można dodać mielonego mięsa/

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z pomidorów odkroić górę,wydrążyć miąższ i zmiksować w blenderze.Paprykę odkroić boki, oczyścić z gniazd nasiennych,jeżeli dajemy bakłażan lub cukinię to wydrążone środki miksujemy z miąższem z pomidorów.Ziemniaki obrać,pokroić w ćwiartki.

  2. Do zmiksowanego miąższu dodajemy surowy ryż,posiekany koperek,czosnek oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dodajemy przecier i oliwę.

  3. Napełniamy warzywa do 3/4wysokości,gdyż pęczniejący ryż zwiększy swoją objętość.Przykrywamy odkrojona częścią warzywa. Puste miejsca wypełniamy ziemniakami.

  4. Posypać solą,dość obficie oregano,dodać listka laurowe,polać oliwą.Wlać litr wody lub bulionu,przykryć drugą brytfanką lub folią aluminiową,piec około godziny w 180-200st.Po tym czasie można odkryć i lekko zrumienić.

  5. Koleżanka ostatnio dodała do farszu trochę drobno posiekanej białej kapusty,ale ja tak jeszcze nie próbowałam.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Afrulu 06 lipca 2011 Dziękuję wam dziewczyny za opinię,Kacper,zapewniam Cię pomidory nie są rozciapane.Muszą się tyle piec,bo inaczej ryż będzie twardy.Mnie pozostał farsz,więc dodałam go luzem,z ziemniakami i dlatego to tak wygląda.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń