Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Faszerowany udziec z indyka"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 196
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 196
Składniki
Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Odetnij 30 dag udźca i drobniutko posiekaj albo zmiel. Kajzerkę potnij na kawałki, zalej mlekiem, odstaw, aby się namoczyła.
Cebulkę obierz, posiekaj. Seler oczyść, opłucz, potnij w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć rozdrobnioną cebulę, podsmaż na szklisto, dodaj kawałeczki selera i smaż jeszcze chwilę.
Mięso mielone przełóż do miseczki. Dodaj cebulę z selerem oraz odciśniętą bułkę. Wbij jajko. Dołóż musztardę oraz posiekaną natkę. Masę przypraw do smaku solą oraz pieprzem.
Jeśli lubisz, do nadzienia możesz dodać kilka pieczarek posiekanych i podsmażonych na maśle albo jajko ugotowane na twardo i pokrojone w kosteczkę. Pozostałe mięso z udźca ułóż na deseczce (jeśli używasz filetu, rozetnij go na duży płat). Rozsmaruj na nim przygotowane nadzienie. Ciasno zwiń.
Pieczeń obwiąż mocną, bawełnianą nitką albo zepnij wykałaczkami. Obsmaż w brytfance na mocno rozgrzanym oleju. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz około 75 minut.
W czasie pieczenia od czasu do czasu polewaj mięso gorącą wodą oraz sosem z dna brytfanki. Gotową pieczeń lekko przestudź. Potnij na porcje. Podawaj z ziemniakami z wody albo kluskami śląskimi.Źródło: Tina