Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 196
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 196
Składniki
Do mąki dodaj żółtka, śmietanę, szczyptę soli, cukier, proszek do pieczenia i ocet.
Dobrze wymieszaj wszystkie , a następnie zagnieć ciasto na ścisłą masę.
Ciasto ubij parę minut wałkiem, kilkakrotnie je składając i odłóż na pół godziny do lodówki.
Rozwałkuj ciasto na bardzo cienki placek i pokrój nożem na paski o długości 12-14 cm oraz szerokości 4 cm.
W każdym pasku zrób nacięcie. Jeden koniec przełóż przez otwór. Aby uchronić faworki przed obsychaniem, przykryj je czystą, lekko wilgotną ściereczką.
Ciastka smaż na złocisty kolor (nie kładź na zbyt mocno rozgrzany tłuszcz).
Osączone z tłuszczu, posyp cukrem pudrem zmieszanym z wanilią. Czas przygotowania: 65 minut 60 kcal/1 sztukaŹródło: Tele Tydzień