Do góry

Desery Przepis na:

Faworki.

Faworki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 155 Ocena: 1748

Dodano:

Odsłon: 6913

Nie ukrywam, że uwielbiam faworki. Najlepiej takie chrupiące i oprószone dużą ilością cukru pudru, do tego filiżanka aromatycznej kawy i podwieczorek idealny. W tym karnawale przygotowałam już je dwa razy i za każdym razem wyszły mi pyszne i zostały zjedzone do ostatniego okruszka. Poniżej przedstawię Wam jak krok po kroku przygotować takie faworki. Dodam, że to dziecinnie proste. Kto jeszcze nie robił to zachęcam to spróbowania. Udanych wypieków życzę i smacznego :)

Składniki

  • Ciasto:
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka octu lub spirytusu
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany 18 %
  • Dodatkowo:
  • cukier puder do oprószenia faworków
  • olej głębokiego do smażenia
  • mąka do podsypania stolnicy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Następnie kilkakrotnie składamy i ubijamy je tłuczkiem, aż na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w temperaturze pokojowej na godzinę.

  2. Wykrawanie: Po tym czasie ciasto wałkujemy bardzo cienko na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, kroimy w prostokąty, na środku każdego zrobimy nacięcie i przeciągamy przez nie jeden koniec ciasta.

  3. Już wykrojone: Tak postępujemy do wykończenia całego ciasta.

  4. Smażenie: Na rozgrzanym oleju smażymy faworki z obu stron na złoty kolor przez kilka minut.

  5. Odsączanie: Usmażone faworki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

  6. Oprószanie: Faworki oprószamy obficie cukrem pudrem.

  7. Podanie: Gotowe faworki podajemy. Smacznego życzę.

    Moje rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Z przepisu wyjdzie nam około 32 sztuki w zależności jak duże zrobimy.
    Ocet w faworkach nie jest wyczuwalny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń