Do góry

Desery Przepis na:

Faworki (chruściki)

Faworki (chruściki)

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 93

Dodano:

Odsłon: 38181

Tradycyjne faworki (chruściki) w sam raz na tłusty czwartek.

Składniki

  • mąka, 1,5 szklanki
  • jajka - żółtka, 4-5 szt.
  • kwaśna śmietana, 2 łyżki
  • cukier puder, 2 łyżki
  • spirytus (lub ocet lub wódka), 1 łyżka
  • sól, szczypta
  • cukier puder i waniliowy do posypania, według uznania
  • tłuszcz do smażenia
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać. Dodać żółtka, śmietanę, cukier puder, sól i spirytus. Zagnieść ciasto i wyrabiać aż będzie elastyczne a następnie okładać wałkiem, żeby się napowietrzyło. Ciasto, które się po uderzeniach rozpłaszczy podwijać pod spód i tak kilka razy aż zaczną powstawać pęcherzyki, ja okładałam ciasto wałkiem dobre 10 minut. Przykryć folią i odstawić do lodówki na 1-2 godziny do wypoczęcia.

  2. Rozwałkować ciasto bardzo cienko, pokroić w paski z nacięciem pośrodku. Jeden koniec paska przewlec przez nacięcie i przeciągnąć. Smażyć na gorącym tłuszczu na złoty kolor a po wyjęciu z tłuszczu odsączyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń