Do góry

Przekąski Przepis na:

Faworki / Chrust

Faworki / Chrust

Autor:

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 287

Dodano:

Odsłon: 11802

Tanie, smaczne i łatwe w przygotowaniu.

Składniki

  • mąka, 1 i 1/2 szklanki
  • żółtka, 4 szt
  • spirytus lub wódka, 1 łyżka
  • gęsta śmietana 18%, 3-4 łyżki
  • cukier puder i cukier waniliowy do posypania
  • smalec do smażenia
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z podanych składników wyrobić elastyczne ciasto. Kilkakrotnie składać, wałkować, i wybijać tłuczkiem (na powierzchni powinny pojawić się pęcherze). Przykryć ścierką i odstawić na godzinę.

  2. Następnie odcinać po kawałku, lekko podsypać mąką, Rozwałkować jak najcieniej, ciąć na paski.

  3. Wycinać małe prostokąty, na ich środku wyciąć kreskę, przełożyć ciasto z jednego boku przez wyciętą na środku dziurkę. Smażyć na złoty kolor.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń