Do góry

Desery Przepis na:

Faworki luksusowe

Faworki luksusowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11044

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Faworki luksusowe"

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 7 jajek (żółtka)
  • 6 łyżek gęstej śmietany
  • 2 łyżki spirytusu (octu)
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • sól do smaku
  • 3/4 szklanki cukru pudru do posypania
  • 50 dag tłuszczu do smażenia (smalec albo olej)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do przesianej mąki dodaję sól, łyżeczkę cukru wanilinowego, żółtka, spirytus, śmietanę. Zagniatam ciasto (powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego) i wyrabiam je tak długo, aż będzie jednolite i elastyczne. Następnie zbijam przez kilka minut wałkiem.

  2. Rozwałkowuję ciasto bardzo cienko, kroję na paski o wymiarach ok. 3x8 cm, a potem przecinam w środku i przewijam z jednego końca.

  3. Rozgrzewam tłuszcz, smażę faworki z obu stron na kolor jasnozłoty. Faworki wyjmuję, osączam i posypuję cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń