Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Faworki na koniaku"
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 161
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 34
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 74
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 47
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 161
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 34
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 74
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 47
Składniki
Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym i koniakiem. Dodaj śmietanę oraz przesianą mąkę ze szczyptą soli. Wyrób gładkie ciasto. Następnie obij je drewnianym wałkiem, aż ukażą się pęcherzyki powietrza.
Podziel ciasto na kilka części. Rozwałkowuj je partiami na jak najcieńsze placki (do podsypywania używaj jak najmniejszej ilości mąki). Placek pokrój wzdłuż na 3 cm paski, a potem w poprzek, by uzyskać 15 cm kawałki.
Na środku każdego zrób pionowe nacięcie. Poprzewijaj przez nie końce, żeby powstały faworki. Wrzucaj je na głęboki tłuszcz i smaż z obu stron, aż się zrumienią.
Odsącz je na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i oprósz cukrem pudrem.Źródło: Naj