Do góry

Dania główne Przepis na:

Filety drobiowe w sosie selerowym

Filety drobiowe w sosie selerowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 2046 Ocena: 10896

Dodano:

Odsłon: 380

Smaczne mięsko na obiad.

Składniki

  • Składniki:
  • Filet drobiowy pojedynczy 2 szt.
  • Seler naciowy 4-5 łodygi
  • Cebula biała 1 szt.
  • Wino wytrawne białe 150 ml
  • Bulion drobiowy( może być z kostki) 1 szklanka
  • Masło 1 łyżka
  • Mąka pszenna 1 łyżka
  • Posiekana natka pietruszki 1 łyżka
  • Śmietana kremówka 2 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Goździki (kilka ziaren)
1-2 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotowanie:
    Mięso opłukać, osuszyć i przełożyć na żaroodpornego naczynia. Obłożyć pokrojonym selerem i cebulą naszpikowaną goździkami. Następnie wlać wino i poddusić w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 25 minut, po czym wyjąć seler i zmiksować. Z mąki, masła zarobić zasmażkę, zaciągnąć zimnym bulionem, podlać mięso. Dodać zmiksowany seler, przyprawić do smaku i dusić dalej w piekarniku do zrumienienia mięsa. Pod koniec zaciągnąć śmietanką i posypać natką pietruszki. Podawać do obiadu z ziemniakami lub kaszą. SMACZNEGO.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń