Do góry

Dania główne Przepis na:

Filety w bałkańskich przyprawach

Filety w bałkańskich przyprawach

Autor: purchawencjos

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 1409

Dodano: 09.03.2010

Odsłon: 22865

Szybkie, bardzo aromatyczne.

Składniki

  • piersi z kurczaka, 2
  • Cebule czerwone, 2
  • oregano, 1łyżeczka
  • mielony kminek, cynamon sól, pieprz, czosnek granulowany ostra i słodka papryka w proszku, 1/3 łyżeczki
  • Oliwa lub olej rzepakowy
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Piersi umyć osuszyć pokroić w skośne paski. Przyprawy połączyć ze sobą i dwiema łyżkami oliwy. Przyprawy rozpuszczą się w tłuszczu dzięki czemu uwolnią swój aromat. Proporcje przypraw według uznania. Dla przykładu: ja dałam po 1/3 łyżeczki każdej z nich. Do marynaty włożyć pokrojone paski piersi, przykryć folią spożywczą i odstawić na 3 h do lodówki.

  2. W tym czasie można przygotować sałatę którą bardzo polecam do tego dania. Sałatę lodową podrzeć na małe kawałki, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czerwoną cebulę pokroić w piórka. Do szklani wlać 3 łyżki oliwy, sok z połowy cytryny, łyżkę ziarna słonecznika sól i pieprz. Dokładnie połączyć, tak powstałą mieszanką zalać sałatę.

  3. Po podanym czasie kurczaka wyjmujemy z lodówki i smażymy na oleju lub oliwie. Smażymy na średnim ogniu na złoty kolor. Po 10 minutach dodajemy czerwoną cebulę pokrojoną w piórka, i smażymy do czasu aż zmięknie. Ja Danie zawsze podaję z frytkami ( karbowanymi) i wyżej opisaną sałatą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

purchawencjos 16 marca 2010 W przepisie wyraźnie podałam iż po 10 minutach dodajemy czerwoną cebulę- a nie kończymy smażenie- smazymy aż zmięknie :-) Prosze uwazniej czytać raz jeszcze :-) i powinno byc dobrze. Myślę że każdy z nas gotuje w różnych wrunkach, posiada różne patelenie, czesto tez, wiele zalezy od mięsa, jesli jest długo marynowane lub mrożone - pwooduje to że mięso kruszeje a tym samym skraca czas jego smażenia. Także wiele czynników wpływa na ten czas.
Konkludując jestem pewna że każdy zanim zakończy proces smażenia, spróbuje kurczaka i jeśli będzie niedostatecznie miękki poprostu przedłuży ten proces. Ja podałam czas mojego przygotowania ale to nie znaczy zę nalezy się go ściśle trzymać, nalezy go uelastycznic do warunków :) ppozdrawiam i prosze się nie zrażać lecz spróbowac ponownei. Danei jest naprawde pyszne :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Groszek 14 marca 2010 ale kurczak smażon wg Twojego przepsiu, 10 miut i na srednim ogniu, nie będzie soczysty i chrupki....tylko twardy i suchy w środku. Takie kawałki kurczaka trzeba wrzucić na dobrze rozgrzany olej, na dużym ogniu i sparzyc go (żeby pory się zamkneły) wtedy jest chrupiącu, soczysty w środku. max 2-3 minuty.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

2009 12 marca 2010 A moje wyszło blade.....mało ale czego ?????

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń