Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Filety z dorsza pod chrupiącą pierzynką"
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 309
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 67
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 111
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 499
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 309
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 67
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 111
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 499
Składniki
Rybę opłucz, dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Czosnek obierz, pokrój w drobniutką kosteczkę albo przeciśnij przez praskę. Szczypiorek, koperek i natkę opłucz, osusz, drobno posiekaj.
Masło klarowane Mlekovita połącz z ziołami oraz czosnkiem. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Filety pokrój na duże kawałki. Przełóż je do miseczki. Oprósz solą i pieprzem. Skrop sokiem z cytryny, odstaw na 20 minut. Przygotuj posypkę do ryby: tartą bułkę wsyp do miseczki, dodaj skórkę cytrynową oraz ementaler (może być także inny żółty ser o pikantnym smaku). Dolej oliwę. Wszystkie bardzo dokładnie wymieszaj.
Formę żaroodporną posmaruj Masłem Polskim. Ułóż w niej rybę. Na każdym kawałku rozsmaruj porcje masełka ziołowego. Posyp bułką tartą z serem, skórką cytrynową i oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C. Piecz 30 minut.
45 minut (plus czas marynowania); Cena porcji: 3,80 zł; Porcja: 290 kcal;Źródło: Naj