Do góry

Dania główne Przepis na:

Filety z piersi kaczki z sałatką z buraczków

Filety z piersi kaczki z sałatką z buraczków

Autor: Zycie_na_goraco

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6684

Dodano: 05.05.2008

Odsłon: 0

Przepis wart wypróbowania: "Filety z piersi kaczki z sałatką z buraczków"

Składniki

  • 25 dag marchewki
  • 75 dag buraków ćwikłowych
  • 2 pomarańcze
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1-1
  • 5 łyżeczki cukru
  • sól
  • czarny pieprz
  • 5 łyżek oleju
  • 4 małe filety z piersi kaczki
  • 20 dag kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • pieprz kajeński
  • 1 pszenny tost
  • 8 gałązek natki pietruszki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. ok. 60 minut

  2. Marchew obrać, grubo zetrzeć na tarce. Buraki obrać, grubo zetrzeć na tarce. Pomarańcze obrać, dokładnie usunąć białą skórkę, nożem powycinać cząstki miąższu, a z resztek owoców wycisnąć do miseczki sok.

  3. Sok pomarańczowy wymieszać z sokiem cytrynowym, doprawić solą, czarnym pieprzem i cukrem. Dolać 2 łyżki oleju i ubić na dressing (sos).

  4. Cząstki pomarańczy wymieszać ze startą marchwią i burakami. Polać przygotowanym dressingiem, delikatnie przemieszać.

  5. Filety z kaczki opłukać, osuszyć. Mięso oddzielić od skóry, a następnie pokroić ją w paseczki. Filety posypać solą i czarnym pieprzem. Na patelni rozgrzać pozostały olej. Włożyć mięso. Usmażyć je na dużym płomieniu na rumiano z obu stron. Przełożyć do żaroodpornego naczynia.

  6. Tłuszcz zachować. Naczynie z filetami wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec 20 minut.

  7. Majonez wymieszać ze śmietaną. Przyprawić na pikantnie solą i pieprzem kajeńskim. Tost pokruszyć, zrumienić razem z paseczkami skórki z filetów kaczych na tłuszczu ze smażenia mięsa. Natkę opłukać, posiekać, wymieszać ze zrumienionymi okruszkami chleba.

  8. Filety wyjąć z piekarnika, pokroić w plasterki. Ułożyć razem z sałatką na talerzach. Posypać mieszanką chleba, natki i skórki z kaczki. Podawać z sosem majonezowym.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń