Do góry

Zupy Przepis na:

Flaczki z boczniaków

Flaczki z boczniaków

Autor:

Przepisów i artykułów: 353 Ocena: 6974

Dodano:

Odsłon: 897

Boczniaki po pokrojeniu, w wyglądzie i konsystencji są podobne do flaków,a przyprawami i dodatkami można uzyskać podobny smak.

Składniki

  • boczniaki 0,5kg na trzy solidne porcje
  • marchew 2 szt
  • pietruszka mała, seler kawałek, por kawałek, cebula
  • Ziele angielskie - liść laurowy 2 szt
  • sól, pieprz, majeranek- garść
  • mąka do zagęszczenia
  • olej do podsmażenia
  • ewentualnie kostka rosołowa
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Obrane warzywa korzeniowe starłam na grubym oczku. Cebulę i pora pokroiłam w kosteczkę. Warzywa przesmażyłam do zeszklenia i lekkiego zrumienienia na patelni.
    Wrzuciłam je do półtora litra gotującej się wody razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. W sumie będą się gotować 30 minut.

  2. Boczniaki pokroiłam w poprzek , tak aby wyglądem przypominały flaczki i podsmażyłam je na rumiano na patelni.
    Dodałem je do gotujących się warzyw na 10 minut przed końcem ich gotowania.

  3. Pod koniec gotowania zupę zagęściłam rozrobioną w wodzie mąką. Doprawiłam sola i pieprzem i wrzuciłam garść roztartego majeranku.

    Smak flaczków właśnie z ta przyprawą mi się najbardziej kojarzy.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (38)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kucharka-amatorka 26 stycznia Jak tylko zdobędę boczniaki zabieram się za Twoją zupę.Dzięki za przepis. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 25 stycznia Bardzo lubimy <3 Może nie vega ale z pewnością vege. Pewnikiem ktoś czepi się kostki rosołowej...jak drobiowej to nie vege. A kostki rosołowe są teraz bez ulepszaczy. Fakt, droższe, jednak dużo lepsze.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 25 stycznia Zupa wygląda, jak "normalne" flaczki, a jest na pewno zdrowsza :) Wyszły takie vega flaczki, a ta miseczka strasznie kusi ;)
Do tego jeszcze trochę chili i rewlka, pycha :D
Odpowiedzi: 6 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ElMar 24 stycznia Nie jestem wielkim zwolennikiem grzybów, ale pomysł ma zupę doskonały:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Dolcevita-in-my-kitchen 24 stycznia Niebezpiecznie jest tutaj zagladac o tej porze :-) Takie smakolyki, akurat na takie flaczki mialabym chec o tej porze! Trafilas idealnie :-) Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń