Do góry

Zupy Przepis na:

Flaki na wieprzowym wywarze

Flaki na wieprzowym wywarze

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 595

Dodano:

Odsłon: 212

Flaki wołowe z dodatkiem wywaru i mięsa wieprzowego są treściwe i smaczne. W sam raz na chłodne jesienne dni.

Składniki

  • 1 kg pokrojonych flaków wołowych
  • 30 dag mięsa wieprzowego z kością
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 gałązka lubczyku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 3 łyżki smalcu
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren angielskiego ziela
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz, sos sojowy, majeranek otarty i świeży, natka pietruszki
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Flaki dokładnie wypłukać i kilkakrotnie obgotować zmieniając wodę. Mięso wieprzowe umyć, włożyć do zimnej wody, dodać liście laurowe, angielskie ziele, gałązkę lubczyku i gotować do miękkości. Miękkie mięso wyjąć z wywaru, pokroić w słupki.

  2. Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną cebulę.
    Dodać startą na tarce jarzynowej marchew i pietruszkę, podsmażyć.

  3. Do wywaru z mięsa wsypać flaki, gotować około pół godziny. Połączyć z warzywami, gotować do miękkości.

  4. Z mąki i smalcu zrobić rumianą zasmażkę wymieszać z papryką,.
    Połączyć z zupą, dodać majeranek, gałkę muszkatołową, mięso, zagotować. Doprawić do smaku, wymieszać z posiekanym świeżym majerankiem. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń