Do góry

Dania główne Przepis na:

Forszmak lubelski

Przepis dnia 2016-07-20
Forszmak lubelski

Autor: fiolinea

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 672

Dodano: 16.07.2016

Odsłon: 32848

Forszmak lubelski to samodzielne danie, które jest gulaszem zaprawionym koncentratem pomidorowym. Każdy poradzi sobie z jego przyrządzeniem - wystarczy wszystko podsmażyć wrzucić do gara i odstawić na ok. 1,5 godziny. A poźniej... delektować się cudownym smakiem...

Składniki

  • 500g wieprzowiny (schab, szynka lub karkówka)
  • 150g wędzonej kiełbasy
  • 150 g chudego wędzonego boczku
  • 1 łyżka mąki
  • olej do smażenia
  • 1 duża cebula
  • 1 liść laurowy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 ogórki małosolne lub kiszone
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na plastry grubości 1 cm, a następnie na paski. Obsmażamy w patelni na oleju i wrzucamy do garnka.

  2. Cebulę kroimy w kostkę i oprószamy solą. Podsmażamy na patelni i dorzucamy do garnka. Boczek tniemy w większą kostkę i smażymy na patelni do czasu aż się lekko zarumieni i rownież wrzucamy do garnka.

  3. Kiełbasę kroimy w plasteki i obtaczamy w mące.

  4. Do patelni nalewamy olej i wrzucamy kiełbasę - smażymy do czasu aż się zarumieni - wrzucamy do garnka. Na patelnię wlewamy trochę wody, mieszamy i przelewamy do garnka.

  5. Garnek stawiamy na ogniu, dolewamy 500 ml wody, Dokładamy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, pokrojoną paprykę oraz paprykę w proszku.

  6. Całosć mieszamy. Dusimy na średnim ogniu ok. 1,5 h.

  7. Po upływie tego czasu dodajemy pokrojone w paski ogórki i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Forszmak podajemy z chlebem lub bagietką. Mniam!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń