Do góry

Przekąski Przepis na:

Francuska tarta z kurczakiem i warzywami

Francuska tarta z kurczakiem i warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 562

Dodano:

Odsłon: 2704

Tarta z ciasta francuskiego z warzywami i mięsem jest bardzo smaczna, sycąca i łatwa do przygotowania.

Składniki

  • Lista składników
  • ciasto francuskie 1 opakowanie
  • filet z kurczaka 1 szt
  • przyprawa do gyrosa 1 łyżka
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • oliwa 3 łyżki
  • warzywa mrożone 20 dag
  • pomidorki koktajlowe 20 dag
  • czosnek 1 ząbek
  • cebula czerwona 1/2 szt
  • cukinia żółta 1 szt
  • bułka tarta 1 łyżka
  • ser mozzarella 5 kulek
  • oliwki zielone 2-3 szt
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • sos
  • jajka 2 szt
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • śmietana 30% 100 ml
  • ser żółty 7-8 dag
  • sól, pieprz do smaku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso umyć, pokroić w kostkę, wymieszać z marynatą przygotowaną z 2 łyżek oliwy, mielonej papryki i przyprawy do gyrosa, odłożyć w chłodne miejsce na 1-2 godziny.

  2. Następnie razem z marynatą wsypać na rozgrzaną patelnię, zrumienić.

  3. Mieszankę warzyw blanszować w osolonej wodzie, osączyć.

  4. Na łyżce oliwy podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek i pokrojoną w pół krążki cukinię.

  5. Ciasto francuskie wyjąć z papieru, wylepić dno i boki formy na tartę, nakłuć widelcem. Włożyć na 2-3 minuty do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.

  6. Podpieczone ciasto lekko przestudzić, posypać bułką tartą, włożyć blanszowane warzywa, mięso i cukinię z cebulą.

  7. Jajka roztrzepać ze szczyptą soli, dodać śmietanę, mąkę i zmiksować, wymieszać z żółtym serem. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Zalać tartę, ułożyć pokrojone pomidorki, oliwki i kulki mozzarelli. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20-25 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń