Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Francuska tarta z pomidorami"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 149
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 43
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 149
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 43
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj 1/2 łyżeczki soli oraz pokrojone na kawałki zimne masło. siekaj nożem, aż powstaną grudki. Następnie szybko rękoma zagnieć ciasto, dodając stopniowo wodę. Z ciasta uformuj kulę, zawiń je w folię i włóż do lodówki na ok. 30 minut. W tym czasie cebulę obierz, posiekaj. Kawałki pieczonego drobiu pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę. Dołóż mięso. Smaż przez 2-3 minuty. Wystudź.
Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych otworach. Wymieszaj go ze śmietaną oraz jajkami. Dodaj mięso z cebulką. Masę przypraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Pomidory umyj, pokrój na połówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj. Placek przełóż na blachę wyłożoną pergaminem. Na środku rozsmaruj masę z mięsem. Przykryj połówkami pomidorów. Brzegi zawiń do środka. Wierzch posyp solą, pieprzem i połową bazylii.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego od temperatury 200°C. Piecz przez 40-45 minut. Przed podaniem posyp resztą bazylii.Źródło: Naj