Do góry

Zupy Przepis na:

Francuska zupa cebulowa Le Cordon Bleu

Francuska zupa cebulowa Le Cordon Bleu

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 16

Dodano:

Odsłon: 9209

Przepis na francuską zupę cebulową Le Cordon Bleu. Od dawna miałam ochotę zrobić tę zupę i zupełnie nie wiem co mnie powstrzymywało. Wbrew pozorom jest lekka i delikatna w smaku. Jest łatwa w przygotowaniu i nie zajmuje wiele czasu.

Składniki

  • 1 kg cebuli
  • 2 litry bulionu wołowego
  • 180 g masła
  • 8 łyżek mąki
  • 250 ml białego wina
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek tymianku, pietruszki oraz 2-3 listki laurowe
  • bagietka
  • 90g Emmental’a bądź Gruyere
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przekrajamy cebule wzdłuż i siekamy w piórka, złączone kawałki rozdzielamy palcami. Podgrzewamy bulion wołowy, żeby był ciepły. Roztapiamy masło na większej patelni, dodajemy cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i gotujemy na niewielkim ogniu przez 5 minut. (jeżeli nie macie przykrywki do pateni, można przykryć ją papierem do pieczenia – sztuczka z Le Cordon Bleu;) Zdejmujemy pokrywkę, zwiekszamy ogień i przesmażamy ok 15 minut aż uzyskamy złoto-brązowy kolor cebuli. W tym czasie cały czas ją mieszamy, żeby nie przywarła do spodu patelni! Kiedy cebula zmieni kolor dosypujemy makę i szybko mieszamy. Dodajemy wino i odparowujemy alkohol (ok. 5 minut). Przelewamy to wszystko ciepłego się bulionu, dodajemy zwiazany tymianek, pietruszkę oraz liście laurowe i gotujemy przez 30 minut. Na koniec wyjmujemy naszą zieleninę.

  2. Pod koniec gotowania rozgrzewamy piekarnik na funkcji grill. Kroimy bagietkę zapiekamy grzanki z obu stron i posypujemy serem do rozpuszczenia. Zupę serwujemy w miseczkach i do każdej rzucamy kilka ciepłych grzanek. Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Fram 20 grudnia 2013 nie żebym się jakoś czepiał, bo bardzo lubię zupę cebulową, ale cordon bleu to szwajcarski kotlet nadziewany serem i szynką, a francuska zupa cebulowa to soupe à l'oignon ;-) Odpowiedzi: 2 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń