Do góry

Przekąski Przepis na:

Francuskie poduszkowce z marynowanymi rydzami

Francuskie poduszkowce z marynowanymi rydzami

Autor:

Przepisów i artykułów: 125 Ocena: 2346

Dodano:

Odsłon: 1970

Propozycja szybkiej przekąski na bazie ciasta francuskiego okraszonego marynowanymi rydzami, oliwkami zielonymi, suszonymi pomidorami i plasterkami cienkiej parówki w wędzonej skórce. Całość posypana utartym serem Gouda i zapieczona. Równie szybko, jak się ją przygotowuje, znika z talerzy. Doskonała z dodatkiem sosu BBQ lub udekorowana zielonymi listkami rukoli.

Składniki

  • 1 płat świeżego ciasta francuskiego
  • 1 jajko (M)
  • 2 parówki w wędzonej skórce dobrej jakości
  • 6 suszonych pomidorów
  • 8 marynowanych rydzów
  • 16 oliwek zielonych nadziewanych papryką
  • 1 garść tartego na drobnych oczkach sera Gouda
  • 1/3 garści ziaren łuskanego słonecznika
  • 1 garść rukoli - opcjonalnie
  • sos BBQ lub keczup pikantny
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto rozwinąć, podzielić wzdłuż na pół i w poprzek na cztery części, posmarować roztrzepanym jajkiem. Pomidory osączyć z zalewy, osuszyć delikatnie z nadmiaru oliwy ręcznikiem papierowym, pokroić na około centymetrowe paseczki. Parówki pokroić na plasterki.
    Oliwki przekroić na pół.
    Na każdym z ośmiu kwadratów na środku położyć osączonego z octu rydza (blaszkami do góry), po dwa lub trzy kawałki pomidora, połówki oliwek, plasterki parówek.

  2. Całość posypać słonecznikiem i serem. Piec 15 - 18 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Serwować od razu, choć po przestudzeniu są równie pyszne.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 24 lutego 2018 Pyszne przekąski, mniami. Takie, to mogą nawet obiad zastąpić :)
Ja to wszystko jeszcze bym czymś ostrym posypał, choć hot ketchup jest w przepisie ;)
No i na dodatek ręcznie robione :D
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń