Do góry

Dania główne Przepis na:

Frittata ze słodkimi ziemniakami, szpinakiem i z pomidorkami

Frittata ze słodkimi ziemniakami, szpinakiem i z pomidorkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7978

Dodano:

Odsłon: 0

Przepis wart wypróbowania: "Frittata ze słodkimi ziemniakami, szpinakiem i z pomidorkami"

Składniki

  • 400 g słodkich ziemniaków, batatów
  • 200 g brokułu
  • szklanka szpinaku baby
  • 6 pomidorków cherry
  • 10 jajek
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki tartego sera
  • łyżka masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Pokrój bataty w kostkę i piecz w piekarniku, aż zmiękną (ok. 15 minut).

  2. Na patelni podsmaż na maśle szpinak.

  3. Przełóż podpieczone kawałki batatów na patelnię ze szpinakiem, dodaj podzielony na małe różyczki brokuł i podzielone na połówki pomidorki cherry. Delikatnie zamieszaj.

  4. Wbij do miski jajka, dodaj mleko i dobrze rozmieszaj, żeby jajka połączyły się z mlekiem. Przypraw do smaku gałką, solą i pieprzem.

  5. Zalej warzywa jajkami wymieszanymi z mlekiem, posyp tartym serem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C ok. 50 minut (jajka muszą się ściąć i delikatnie zrumienić).

  6. tę potrawę możesz przygotować na kolację dla całej rodziny i odkroić kawałek dla dziecka do szkoły. Zimna smakuje równie dobrze.

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń