Do góry

Dania główne Przepis na:

Frittata ziemniaczana z cukinią

Przepis dnia 2019-07-31
Frittata ziemniaczana z cukinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 200 Ocena: 2347

Dodano:

Odsłon: 13618

Danie, które przygotowują zawsze gdy mam nadmiar ugotowanych ziemniaków, idealnie się nadaje do różnych modyfikacji - tu wersja z dodatkiem cukinii ale można dodać inne warzywa - szpinak, bób, pora.

Składniki

  • ok 700 g ziemniaków
  • 5 łyżek oliwy
  • 1-2 cukinie
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pół pęczka koperku
  • pół pęczka szczypiorku
  • 6 jajek
  • 200 ml kwaśniej śmietany
  • sól, pieprz do smaku
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, przy okazji innego dania, albo wykorzystać resztki.
    Ziemniaki pokroić w plasterki.
    Na patelnie rozgrzać 2 łyżki oliwy, podsmażyć ziemniaki na rumiano, przełożyć do miski.
    Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać.
    Cukinię pokroić w półplasterki.

  2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulkę, chwilę podsmażyć, dodać czosnek i cukinię.
    Smażyć ok 10-15 minut aż cukinia się zarumieni i zmięknie. Przełożyć do ziemniaków.
    W misce wymieszać jajka ze śmietaną, dodać posiekane zioła, sól, pieprz i wymieszać.
    Przełożyć do jajek ziemniaki i cukinię, całość zmieszać.
    Na patelni rozgrzać resz†e oliwy, przelać masę z warzywami i postawić na niewielkim ogniu, przykryć przykrywką. Smażyć ok 10-15 minut.
    Żeby zarumienić górę można delikatnie przełożyć całość na przykrywkę i potem zsunąć odwrotną stroną na patelnię albo wstawić do piekarnika pod grill ( gdy macie metalową rączkę przy patelni albo zdejmowaną).
    Można podawać z jogurtem, sosem tzatziki, sałatką z pomidora.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń