Do góry

Przekąski Przepis na:

Frytki warzywne z czosnkowym sosem

Przepis dnia 2019-05-15
Frytki warzywne z czosnkowym sosem

Autor:

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 1935

Dodano:

Odsłon: 3302

Pieczone frytki warzywne z marchewki, pietruszki i selera z czosnkowym sosem z dodatkiem pasty tahini i papryczki. Zdrowe i pyszne połączenie smaków.

Składniki

  • warzywa korzeniowe (marchwewki. pietruszki ,seler, pasternak) ok 2-3 kg
  • kilka łyżek oliwy
  • Pieprz, sól
  • ok 1-2 łyżki kaszki kukurydzianej
  • SOS
  • 3 łyżki pasty tahini
  • 6 łyżek wody
  • łyżka soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • sól do smaku
  • do posypania: kolendra lub szczypiorek, chilli
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Obrać warzywa i pokroić w słupki.
    Zalać warzywa oliwą, wymieszać, posypać kaszką kukurydzianą i zamieszać ponownie, żeby warzywa się obtoczyły kaszką.
    Wyłożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
    Piekarnik nagrzać do 190 stopni i piec ok 30-40 minut, mieszając co jakiś czas.
    Składniki sosy umieścić w blenderze ( oprócz ziół) i zblendować na gładki sos.
    Upieczone warzywa polać sosem, posypać kolendrą i chilli.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń