Do góry

Przekąski Przepis na:

frytki z selera

frytki z selera

Autor:

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 943

Dodano:

Odsłon: 10347

pyszne i zdrowe frytki, które nie tuczą....... !!!

Składniki

> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Seler obieramy i kroimy tak ja na frytki (w prostokąty). W misce pokrojony seler skrapiamy oliwą i doprawiamy carry (ciężko powiedzieć ile dokładnie oliwy i carry, ponieważ to zależy z jakiej ilości selera robisz frytki). Jednak carry powinno być całkiem sporo. Wszystko mieszamy ręką tak aby każda frytka była w carry.

  2. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na papierze do pieczenia, około 20-30 min. Podawać z sosem czosnkowym lub keczupem.

  3. SOS CZOSNKOWY: jogurt naturalny + majonez + szczypta soli i pieprzu + czosnek przeciśnięty przez praskę

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sandra1 30 października 2012 "ewisienka22" - nic dodać, nic ująć ;-) pozdrawiam....

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewisienka22 30 października 2012 Annuar- myślę, że chodzi o to, że tradycyjne frytki najczęściej są smażone na głębokim oleju, a wg tego przepisu:
frytki są z bardzo zdrowego selera (jednak chyba troszkę zdrowszego, niż ziemniak), są tylko skropione- w dodatku nie olejem, a oliwą (która jest znacznie zdrowsza, niż olej), a przede wszystkim nie są smażone na głębokim tłuszczu,a pieczone w piekarniku. Pieczone, przypiekane w ten sposób jedzenie nie jest zdrowe, ale może faktycznie mniej tuczące niż tradycyjnie przygotowywane frytki.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rodzinka500 13 września 2012 bardzo ciekawy przepis,,,,,,wypróbuję napewno,

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 13 września 2012 Wyglądają jak "prawdziwe" frytki. Ale dlaczego nie tuczą? Przecież we frytkach z ziemniaków nie tuczą ziemniaki, tylko sposób obróbki ?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 13 września 2012 Coś bardzo ciekawego, innego, a prostego w wykonaniu, dla smakoszy selera. Muszę spróbować.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń