Do góry

Dania główne Przepis na:

Gà Sốt Cam. Wietnamski kurczak z pomarańczą

Gà Sốt Cam. Wietnamski kurczak z pomarańczą

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 638

Dodano:

Odsłon: 317

Gà Sốt Cam, czyli kurczak w sosie pomarańczowym. Dziś niedzielny obiad w wersji koreańsko-wietnamskiej. Po gęstej zupie z cukinii (Hobak Gochujang – pewnie wkrótce na blogu), okazało się, że lodówka jest wyczyszczona z czegokolwiek, z wysiłkiem znalazłem tam kurczaka i kilka pomarańczy. A więc czas na nieoczywiste połączenie drobiowego mięsa i słodyczy pomarańczy. Do dzieła!

Składniki

  • 450-500 g mięsa z piersi z kurczaka, pokrojone w drobne kawałki
  • 1 łyżka oleju sezamowego (marynata)
  • 1 czosnek przeciśnięty przez praskę (marynata)
  • 1 łyżka octu ryżowego (marynata)
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej (marynata)
  • 1 łyżka oleju do smażenia (marynata)
  • 1 łyżka oleju do smażenia (sos)
  • 3 suszone papryczki chili (sos)
  • skórka starta z jednej pomarańczy (sos)
  • 50 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (sos)
  • 50 ml bulionu drobiowego wg przepisu (sos)
  • 1 łyżka octu ryżowego (sos)
  • 1 łyżka cukru trzcinowego (sos)
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego (sos)
  • 3-4 gwiazdki anyżu (sos)
  • tajska bazylia do dekoracji (sos)
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Składniki marynaty (za wyjątkiem mąki) dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut.

  2. Następnie kurczaka obtoczyć w mące.

  3. W woku rozgrzać olej i usmażyć kurczaka na złoty kolor. Zdjąć z ognia.

  4. Na patelni rozgrzać olej, smażyć 30 sekund anyż, chili i startą skórkę z pomarańczy.

  5. Wlać na patelnię bulion, sok z pomarańczy, sos sojowy oraz cukier.

  6. Całość przelać do woka, w którym jest kurczak. Smażyć całość jeszcze przez chwilę.

  7. Zdjąć z ognia, udekorować tajską bazylią. Podawać z ryżem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 08 listopada 2017 Tak znienacka powiem ;), że będąc parę lat temu na wycieczce po Azji Południowo-Wschodniej mieliśmy okazję skosztować tego dania w tamtym wydaniu.
Super rzecz i czasem też to w domu robimy, choć jak wiesz, tamtego smaku nie da się podrobić :)
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń