Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gà Sốt Cam, czyli kurczak w sosie pomarańczowym. Dziś niedzielny obiad w wersji koreańsko-wietnamskiej. Po gęstej zupie z cukinii (Hobak Gochujang – pewnie wkrótce na blogu), okazało się, że lodówka jest wyczyszczona z czegokolwiek, z wysiłkiem znalazłem tam kurczaka i kilka pomarańczy. A więc czas na nieoczywiste połączenie drobiowego mięsa i słodyczy pomarańczy. Do dzieła!
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 108
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 52
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 108
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 52
Składniki
Składniki marynaty (za wyjątkiem mąki) dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut.
Następnie kurczaka obtoczyć w mące.
W woku rozgrzać olej i usmażyć kurczaka na złoty kolor. Zdjąć z ognia.
Na patelni rozgrzać olej, smażyć 30 sekund anyż, chili i startą skórkę z pomarańczy.
Wlać na patelnię bulion, sok z pomarańczy, sos sojowy oraz cukier.
Całość przelać do woka, w którym jest kurczak. Smażyć całość jeszcze przez chwilę.
Zdjąć z ognia, udekorować tajską bazylią. Podawać z ryżem.