Do góry

Dania główne Przepis na:

Gąłąbki z wołowiną i kaszą bulgur

Gąłąbki z wołowiną i kaszą bulgur

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 598

Dodano:

Odsłon: 820

Niby tradycyjne a jednak inaczej. Kasza rewelacyjnie tu pasuje.

Składniki

  • kapusta biała 1 główka
  • kasza bulgur 2 woreczki
  • wołowina mielona 1 kg
  • 2 puszki pomidorów
  • cebula 1 szt.
  • śmietanka do zabielenia sosu
  • olej rzepakowy
  • masło klarowane
  • sól, pieprz do smaku
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z kapusty wyciąć głąb i parzyć w gotującej wodzie min.0,5 godz. co jaki czas obracając kapustę.

  2. Mięso zmielić lub kupić zmielone, kaszę ugotować w osolonej wodzie. Wymieszać dodać sól, pieprz, poszatkowaną cebulę.

  3. Kapustę wyciągnąć, ostudzić i faszerować mięsem z kaszą składając zgrabne pakieciki (moje trochę mniej zgrabne :) )

  4. Na blasze w piekarniku rozgrzać olej i klarowane masło, położyć gołąbki i piec 40 min. w temp. 180 stopni. (można również opiekać na patelni ale tak jest szybciej)

  5. Przełożyć do dużego garnka, podlać wodą lub bulionem. Gotować 15 minut. Pomidory z puszki zmiksować i dodać do gołąbków. Gotować 5 minut. Dodać soli, pieprzu, śmietanki. Smacznego !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 14 sierpnia 2016 I mięso, i kaszę ubóstwiam <3 A gołąbków nigdy nie odmawiam. Właśnie grzeją się ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń