Do góry

Przekąski Przepis na:

Galareta na bazie rosołu i mięsa z rosołu

Galareta na bazie rosołu i mięsa z rosołu

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 217

Dodano:

Odsłon: 4196

Z nadwyżki rosołu, nie koniecznie musi być pomidorowa:) Oto inny sposób na wykorzystanie mięsa i wywaru.

Składniki

  • wywar z rosołu 1l
  • mięso z rosołu
  • czosnek 4 ząbki (duże)
  • imbir 3-4 cienkie plasterki o średnicy 1 cm
  • żelatyna wg. zaleceń producenta
  • sól i pieprz do smaku
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wyławiamy mięso z rosołu, oddzielamy je od kości i dzielimy na mniejsze kawałki. Następnie przekładamy do miski lub miseczek, w których galareta będzie tężeć.

  2. Czosnek i imbir kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy do wywaru, jeśli jest potrzeba doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy rosół pod przykryciem, ale nie dopuszczamy do wrzenia.

  3. Do gorącego wywaru dodajemy żelatynę, zgodnie z zaleceniem producenta. Wywar dokładnie mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.

  4. Kiedy żelatyna się rozpuści, przelewamy wywar przez sito do miski (miseczek) z mięsem.
    Miskę odstawiamy do wystygnięcia i wstawiamy do lodówki.


  5. Dzięki czosnkowi i imbirowi, galareta ma bardziej wyrazisty smak, szczególnie jeśli rosół był drobiowy.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 10 marca Smak mego dzieciństwa to kogel mogel z kakao i spirytusem :-) .

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń