Do góry

Przekąski Przepis na:

galareta wieprzowa

galareta wieprzowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 99

Dodano:

Odsłon: 1594

Dla smakoszy, jako przekąska dla gości oraz wspomnienie dzieciństwa. Taką właśnie galaretę wieprzową w domu robię na święta, bez okazji i na zamówienie domowników :D

Składniki

  • 5 nóżek wieprzowych
  • 3 golonki wieprzowe
  • 6 - 8 ziarenek ziela angielskiego
  • garść liści laurowych
  • 1-2 marchewki
  • 1-2 pietruszki
  • 8 ząbków czosnku
  • por biała część i 1/3 zielonej
  • sól, czarny pieprz
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Nóżki i golonki opaliłam nad kuchenką z nadmiaru włosków. Opłukałam i ułożyłam ciasno w dużym garnku. Zalałam zimną wodą tak, by zakryła całość.

  2. Gotowałam na bardzo wolnym ogniu ok. 3-4 godziny do momentu aż mięso zaczęło odchodzić od kości.

    Kiedy minęła połowa czasu gotowania dodałam obraną marchew i pietruszkę oraz pozostałe składniki. Posoliłam.

    Czosnek przecisnęłam przez praskę i dodałam pod koniec gotowania mięsa.

    Przyprawiłam do smaku solą i pieprzem.

  3. Golonki i nóżki wyciągnęłam z wywaru i oskubałam z mięsa. Układałam w salaterkach. Zalałam na koniec gorącym jeszcze bulionem.

    Odstawiłam do ostygnięcia i stężenia

  4. Gotową galaretę konsumowaliśmy z pajdą chleba i odrobiną większą lub mniejszą octu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 05 kwietnia Dobre jedzonko :D
To "od metalu po pop :D" mnie tu przyciągnęło ;)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bobek15 04 kwietnia Wspomnienie z dawnych, dobrych czasów...Dzięki za przypomnienie. Pozdrawiam

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń