Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla smakoszy, jako przekąska dla gości oraz wspomnienie dzieciństwa. Taką właśnie galaretę wieprzową w domu robię na święta, bez okazji i na zamówienie domowników :D
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 192
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 130
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 311
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 192
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 130
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 311
Składniki
Nóżki i golonki opaliłam nad kuchenką z nadmiaru włosków. Opłukałam i ułożyłam ciasno w dużym garnku. Zalałam zimną wodą tak, by zakryła całość.
Gotowałam na bardzo wolnym ogniu ok. 3-4 godziny do momentu aż mięso zaczęło odchodzić od kości. Kiedy minęła połowa czasu gotowania dodałam obraną marchew i pietruszkę oraz pozostałe składniki. Posoliłam. Czosnek przecisnęłam przez praskę i dodałam pod koniec gotowania mięsa. Przyprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Golonki i nóżki wyciągnęłam z wywaru i oskubałam z mięsa. Układałam w salaterkach. Zalałam na koniec gorącym jeszcze bulionem. Odstawiłam do ostygnięcia i stężenia
Gotową galaretę konsumowaliśmy z pajdą chleba i odrobiną większą lub mniejszą octu.