Do góry

Przekąski Przepis na:

Galareta z udek kurczaka.

Galareta z udek kurczaka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1256 Ocena: 14791

Dodano:

Odsłon: 576

Ugotowana z ćwiartek z kurczaka galareta podana jako zimna przystawka.

Składniki

  • mięso z 3 ćwiartek kurczaka
  • kości z 6 ćwiartek kurczaka
  • wywar z gotowania 2,5 litra
  • ziele angielskie 10-12 szt.
  • liść laurowy 4-5 szt.
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • żelatyna 50 g
  • domowa pasta rosołowa 2 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wymyte, osuszone mięso i kości gotujemy w osolonej wodzie 30 minut, od momentu wrzenia wody. Mięso wraz z kośćmi wyjmujemy do miski, studzimy. Wywar cedzimy przez pieluchę tetrową, garnek myjemy i ponownie wlewamy przecedzony wywar. Wywar zagotowujemy, dodajemy pastę rosołową, pieprz ziołowy oraz w razie potrzeby sól do smaku. Do gotującego się wywaru wsypujemy żelatynę, kończymy gotowanie, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Z kości obieramy resztki mięsa, a mięso z udek kroimy w kostkę.

  2. Przygotowujemy pojemniki w których będziemy robić galarety. Na dno przygotowanych naczyń wkładamy rozdrobnione mięso.

  3. Zalewamy gorącym rosołem z żelatyną. Czekamy aż wszystko ostygnie i ostudzone pojemniki z zawartością wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gotową galaretę podajemy z octem jabłkowym lub z sokiem z cytryny.

  4. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń