Do góry

Przekąski Przepis na:

galaretki z kurczaka z kształcie jajek…

galaretki z kurczaka z kształcie jajek…

Autor: izaa_a

Przepisów i artykułów: 399 Ocena: 11482

Dodano: 15.04.2017

Odsłon: 1101

od kilku lat zabierałam się za zrobienie takich drobiowych jajeczek, w tym roku wreszcie zrobiłam.trochę czasu zrobienie ich zabiera, ale efekt jest bardzo fajny. Litr w zupełności wystarczy, 1/3 nawet wylałam ale lepiej mieć więcej..

Składniki

  • 10 wydmuszek z jajek
  • włoszczyzna
  • 2 udka z kurczaka
  • warzywa do dekoracji u mnie : groszek,
  • marchewka
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1,5-2 l wody ,
  • 8 łyżeczek żelatyny na 1 litr płynu
  • sól, pieprz
  • liść laurowy i ziele angielskie
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wydmuszki z jajek oczyszczamy, myjemy i zalewamy wrzątkiem aby wyparzyć. Wodę wylewamy i zostawiamy do wysuszenia.

  2. Mięso wkładamy do garnka,zalewamy wodą, gotujemy na małym ogniu z dodatkiem włoszczyzny i przypraw do miękkości mięsa. Mięso wyjmujemy z wywaru i pozostawiamy do wystygnięcia.
    Wywar przecedzamy na sitku. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy.

  3. Mięso drobno pokroimy i wkładamy delikatnie do wydmuszek razem z warzywami do dekoracji.
    Zalewamy przygotowanym wywarem i odstawiamy do zastygnięcia.

  4. Obieramy tak jak zwykłe jajko. Układamy na półmisku

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 19 kwietnia Cudowne i baaaaaaaaaaaaaaardzo smakowite :D <3

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bellamozzarella 18 kwietnia Super pomysł;-) bardzo smakowicie prezentują się "jajeczka"zacne :-) mniammm...;-)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń