Do góry

Zupy Przepis na:

Gazpacho na dwa sposoby

Gazpacho na  dwa  sposoby

Autor:

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 3529

Dodano:

Odsłon: 338

Istnieja potrawy, które sa tak doskonale, ze nie mozna ich juz "ulepszyc". Jedna z nich jest bez watpienia gazpacho andaluz, mocno schlodzona, odswiezajaca zupa z pomidorów, ogórków, papryki, cebuli, czosnku, chleba, oliwy z oliwek i octu sherry. Jest po prostu idealna na upal. Nektórzy nazywaja ja nie bez powodu plynną salata, gdyz polaczenie swiezych, surowych warzyw z najlepsza oliwa z oliwek i doskonalym octem sherry samo podsuwa takie skojarzenia.

Składniki

  • 6 pomidorów (ok. 500 g)
  • 2-3 ogórki (ok. 300 g)
  • 1 czerwona papryka (ok. 300 g)
  • 1/2 zielonej papryki (ok. 150 g)
  • 1-2 zabki czosnku
  • 2-4 łyzki bulki tartej lub 1 namoczona woda czerstwa buleczka
  • 2 lyzki octu sherry
  • 4 łyzki oliwy z oliwek
  • 1/4 - ½ l lodowatej wody (lub kostek lodu)
  • 1 mala cebula
  • sól i świezo zmielony czarny pieprz
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przyrzadzenie gazpacho jest proste , trwa szybko i trudno zrobic jakis blad, niemniej jednak nalezy pamietac o kilku rzeczach.
    Najwiekszym bledem jest zbyt duza ilosc jakiegos skladnika, szczególnie czosnku.
    Jesli uzyjemy zbyt duzo ogórków, wtedy gazpacho moze byc gorzkie - mozna tego uniknac obierajac je przed zmiksowaniem.
    Powinno byc równiez dobrze schlodzone - ale nigdy lodowate. Najlepiej miksowac skladniki z kostkami lodu, ale wtedy trzeba dodac mniej wody.

    Pomidory pokroic na cwiartki i wyrzucic pestki.
    Obrac ogórki, oczyscic papryke z pestek, obrac czosnek i cebule i wszystko pokroic na kawalki.

    Zmiksowac warzywa w blenderze z niewielka iloscia wody aby uzyskac delikatna pastę. Dodac bulke tarta lub odcisnieta czerstwa buleczke i oliwe z oliwek.
    Dodac ½ litra lodowato zimnej wody i zmiksowac jeszcze raz.
    Doprawic sola, pieprzem i octem sherry.
    Podawaj bardzo schlodzone.

    Ozdobic niewielka porcja drobno pokrojonych warzyw.

  2. DRUGI SPOSÒB NA GAZPACHO.


    Skladniki:

    4 dojrzale i soczyste pomidory
    1 ogórek
    3 lodygi selera naciowego
    1 srednia cebula
    2 zabki czosnku
    2 kromki chleba tostowego
    4 lyzki mleka
    oliwa z oliwek ( 1-2 lyzki)
    1/2 papryczki chili
    Cukier do smaku
    ocet Melfor (lub ocet sherry)
    kostki lodu (ok. 10 sztuk)


    Inna wersja gazpacho, która poznalam kiedys w Alzacji zawiera troche inna mieszanke warzyw i jest doprawiona octem Melfor, który jest wprawdzie specjalnoscia alzacka, ale jest równiez dostepny w Polsce w internecie i w niektórych sklepach.
    Goraco go polecam, gdyz jest nie tylko doskonalym dodatkiem do gazpacho, ale i do sosów salatkowych, majonezu i wielu potraw.
    Jest to alzacki cet winny z bardzo mala kwasowoscia, na bazie miodu i ziól, delikatniejszy w smaku niz kazda inna odmiana octu.

    Przygotowanie gazpacho przebiega podobnie.
    Umyc pomidory i seler i zmiksowac w kawalkach.
    Dodac obranego i pokrojonego ogórka.
    Kilka drobno pokrojonych warzyw pozostawic do ozdoby.

    Obrac cebule i i czosnek i dodac do warzyw razem z tostami, mlekiem, chili i odrobina oliwy z oliwek, a nastepnie zmiksowac z kostkami lodu.
    Doprawić cukrem, sola i octem.
    Podawac z pokrojonymi warzywami i ewentualnie z bazylia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Obserwator 28 lipca Idealna zupa na upały. Ostatnio widziałem tę zupę w wykonaniu Magdy Gessler z migdałów. Bardzo ciekawy. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

danielek 28 lipca Super.Ja też nie próbowałem ale wiem,że spoko w smaku.;)
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

helenapon 27 lipca Przyznaję, że wcześniej nigdy nie robiłam ale z Twojego opisu wynika, że musi być smaczna. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 27 lipca az wstyd sie przyznac ze nigdy nie probowalam, ale z Twoim przepisem bedzie latwiej :) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń