Do góry

Zupy Przepis na:

Gazpacho – pomidorowy chłodnik na upały

Gazpacho – pomidorowy chłodnik na upały

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 3050

Dodano:

Odsłon: 1168

No dobrze, gazpacho z pomidorów nadaje się nie tylko na upały, ale w gorące dni smakuje zdecydowanie najlepiej. Smakuje Andaluzją i wspaniale nawilża i chłodzi rozgrzany upałem organizm.

Składniki

  • 1 kg dojrzałych (!) pomidorów
  • 1 spora czerwona słodka papryka
  • 2 gruntowe ogórki lub podobna ilość cukinii (czyli jedna nieduża)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 szalotka lub niezbyt duża cebula
  • 5 łyżek oliwy
  • 2-3 łyżki (a tak naprawdę, to do smaku) octu winnego sherry lub dobrego domowego octu
  • sól, pieprz i ewentualnie odrobina cukru do smaku, jeśli pomidory są słodkie, to cukru nie trzeba wcale
  • opcjonalnie 2-3 kromki białego pieczywa
  • opcjonalnie woda źródlana lub mineralna do rozcieńczenia zupy, ale ja nie używam – wszystko zależy od Twoich preferencji
  • dodatkowo do podania: ogórek, papryka, pomidor, dymka, bazylia, natka pietruszki, ewentualnie inne zioła, mogą też być grzanki –
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pomidory sparz wrzątkiem, schłódź i obierz je ze skórki. Pokrój na mniejsze kawałki.
    Z papryki usuń ogonki, gniazda nasienne i pestki, pokrój w grubą kostkę.
    Ogórki lub cukinię obierz ze skórki, jeśli mają spore pestki – usuń je. Warzywa pokrój w kostkę.
    Cebulę i czosnek obierz z łusek, posiekaj z grubsza.

  2. Jeśli zamierzasz zagęścić chłodnik białym chlebem – pokrój kromki w grubą kostkę, ewentualnie pozbawiając je skórki (tylko, jeśli jest twarda). Bez dodatku pieczywa chłodnik będzie bezglutenowy.

  3. Wszystkie składniki wraz z oliwą, octem i przyprawami umieść w naczyniu do miksowania. Ja używam speedcooka lub “żyrafy”. Zblenduj porządnie na gładką zupę.

  4. Zmiksowane gazpacho umieść w lodówce na 2 godziny, żeby się dobrze schłodziło. Jeśli nie masz aż tyle czasu, możesz do chłodnika wrzucić kostki lodu. Gęstość zupy reguluj ewentualnie dodatkiem lodowatej wody.

  5. Zimne gazpacho rozlej do miseczek. W osobnych naczyniach podaj pokrojone warzywa, zioła i grzanki. Dodatki do zupy każdy dobiera sobie sam – według gustu.

  6. Możesz też podać chłodnik w szklaneczkach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń