Do góry

Dania główne Przepis na:

Gęś nadziewana mięsem mielonym i grzybami.

Gęś nadziewana mięsem mielonym i grzybami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 1116

Dodano:

Odsłon: 1882

Pyszny obiad na wyjątkowe okazje. Nadziewana mięskiem i grzybami gęś na pewno będzie główną atrakcją stołu.

Składniki

  • świeża tuszka gęsi - u mnie o wadze ok. 5 kg
  • łopatka, wątróbka- ok. 0,5 kg
  • suszone grzyby - 2 duże garści
  • 2 cebule
  • kajzerka + mleko do namoczenia
  • jajo - osobno żółto i białko
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jabłka
  • garść suszonych śliwek
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • tymianek
> 6 os. > 60 min średnie drogie

Przygotowanie

  1. Wyluzowaną gęś umyłam, posoliłam,natarłam w środku majerankiem i pieprzem.Dodatkowo pokroiłam drobno 2 ząbki czosnku i rozprowadziłam w środku gęsi. Całość włożyłam do ogromnego garnka i do lodówki na całą noc. Namoczyłam dużą garść suszonych grzybów.

  2. Farsz:

    Namoczone grzyby ugotowałam i pokroiłam. 2 cebule obrałam, pokroiłam i podsmażyłam. Mięso ( łopatka, wątróbka- razem ok. 0,5 kg), grzyby, cebule, moczoną w mleku kajzerkę przepuściłam przez maszynkę, przyprawiłam majerankiem, pieprzem i solą. Dodałam żółtko, wymieszałam, a na koniec ubiłam pianę z białka i już tylko delikatnie połączyłam z masą mięsną. Tak przygotowanym farszem nadziałam gęś, zaszyłam i włożyłam do brytfanny. Dodałam jeszcze 2 pokrojone jabłka, garść suszonych śliwek i nastawiłam piekarnik na 190 stopni.

    Piekłam około 5 godzin, podlewając sosem, który w międzyczasie się wytworzył. Pod koniec zdjęłam przykrywkę z brytfanny, aby podpiec skórkę i muszę przyznać, że wyszło naprawdę smakowicie. Kilka listków tymianku i tak naprawdę nie trzeba już nic więcej.

    Gęś podałam z kluskami śląskimi i podsmażaną modrą kapustą- niebo w gębie!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń