Do góry

Dania główne Przepis na:

Gęś z jabłkami

Gęś z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 993 Ocena: 8452

Dodano:

Odsłon: 8

Smaczny pomysł na "Gęś z jabłkami"

Składniki

  • 1 sprawiona gęś (3-4 kg)
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 5 łyżek miodu
  • słoik borówek
  • garść świeżych owoców żurawiny
  • kilka listków sałaty strzępiastej
  • garść rukoli
  • garść roszponki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Sprawioną gęś umyj i osusz. Natrzyj ją starannie solą oraz pieprzem, polej olejem i odstaw do lodówki na około 2 godziny.

  2. Jabłka umyj i wytnij z nich gniazda nasienne. Z połowy delikatnie wydrąż łyżką środki.

  3. Resztę owoców pokrój na drobne kawałki, po czym wymieszaj z majerankiem i napełnij tuszkę przygotowaną mieszanką. Zszyj ją ostrożnie nicią kuchenną.

  4. Ułóż gęś na blasze piersią do dołu. Wlej szklankę bulionu i piecz około 2 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Następnie zmniejsz temperaturę do 120°C, obróć mięso na drugą stronę i piecz kolejne 2 godziny. Co jakiś czas podlewaj je odrobiną bulionu.

  5. Na 10 minut przed wyjęciem tuszki z piekarnika posmaruj ją warstwą płynnego miodu i połóż obok niej wydrążone jabłka.

  6. Gotową gęś umieść na dużym ozdobionym warzywami półmisku. Wokół niej ułóż jabłka wypełnione pysznymi borówkami ze słoika oraz świeżą żurawiną.

    Źródło: Kurier TV

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń