Do góry

Dania główne Przepis na:

Gęsina na św.Marcina

Gęsina na św.Marcina

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 1

Dodano:

Odsłon: 580

Na 11 listopada wykorzystuję z gęsi nogi i filet z piersi. Najpierw skórę na piersi nacinam tworząc krateczkę ,a na nogach parę razy ale tylko wzdłóż.Mięso obficie nacieram majerankiem i estragonem zalewam czerwonym wytrawnym winem i do lodówki na 24 godziny. Po upływie tego czasu porcje z gęsiny nacieram solą i pieprzem i odstawiam na 2 godziny. Po upływie 2 godzin piersi i nogi obsmażam na suchej patelni najpierw stroną ze skórką 6 min a z drugiej strony 4 minuty.Obsmażone kawałki mięsa wkładam do rękawa do pieczenia wlewam wino wino w którym macerowało się mięso dodaję jabłko pocięte na kawałki ze skórką bez gniazd nasiennych i do piekarnika na 100 minut temp 180 C.Po wyjęciu mięso chwilę odpoczywa i wędruje na na stół oczywiście w towarzystwie modrej kapusty i pyz.Pychotka.

Składniki

  • 2 nogi gęsie
  • 1 pierś z gęsi
  • 0,5 l wino wytrawne czerwone majeranek ,estragon sól pieprz
  • 1 jabłko
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Najpierw skórę na piersi nacinam tworząc krateczkę ,a na nogach parę razy ale tylko wzdłóż.Mięso obficie nacieram majerankiem i estragonem zalewam czerwonym wytrawnym winem i do lodówki na 24 godziny.
    Po upływie tego czasu porcje z gęsiny nacieram solą i pieprzem i odstawiam na 2 godziny.ą ze skórką 6 min a z drugiej strony 4 minuty.

  2. Obsmażone kawałki mięsa wkładam do rękawa do pieczenia wlewam wino wino w którym macerowało się mięso dodaję jabłko pocięte na kawałki ze skórką bez gniazd nasiennych i do piekarnika na 100 minut temp 180 C.Po wyjęciu mięso chwilę odpoczywa i wędruje na na stół oczywiście w towarzystwie modrej kapusty i pyz.Pychotka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń