Do góry

Zupy Przepis na:

Gęsta kukurydziana zupa

Gęsta kukurydziana zupa

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 27994

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Gęsta kukurydziana zupa"

Składniki

  • 30 dag piersi kurczaka
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 30 dag kukurydzy w puszce
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki śmietany 22 proc
  • 1 łyżka mąki
  • listek laurowy
  • gałązki natki
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. porcji, czas ok. 60 min; porcja – 260 kcal, cena 2,10 zł.

  2. Pierś oczyść, opłucz, osusz i pokrój w paski. Średniej wielkości marchewki obierz i pokrój w plasterki. Obraną cebulę drobno posiekaj. Kukurydzę osącz z za lewy, przelej na sicie zimną wodą, pozostaw do osączenia.

  3. W garnku rozgrzej połowę oleju, zeszklij cebulę. Dodaj pokrojoną marchewkę i chwilę smaż razem. Zalej 6 szklankami wody (lub, ewentualnie, bulionu warzywnego). Dopraw szczyptą soli i pieprzu, dodaj do zupy listek laurowy.

  4. Na pozostałych dwóch łyżkach oleju przesmaż na złoty kolor pokrojone w paski piersi kurczaka. Dodaj do gotującej się zupy. Na koniec wrzuć do garnka osączoną kukurydzę z puszki. Gotuj razem na małym ogniu pod przykryciem przez 15-20 minut.

  5. Śmietanę wymieszaj z mąką, a następnie rozprowadź w chochelce zupy. Dodaj do garnka tuż przed końcem gotowania. Dopraw całość do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką. Posyp posiekaną natką.

  6. Gdy zależy ci na wyjątkowo esencjonalnym, smacznym i aromatycznym bulionie warzywnym, musisz go odpowiednio długo gotować. Posiekane kawałki włoszczyzny z ulubionymi dodatkami (np. z czosnkiem, kapustą włoską) zalej większą ilością wody i gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, 90-120 minut.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń