Do góry

Sałatki Przepis na:

Główka sałaty w truskawkowym vinaigrette

Główka sałaty w truskawkowym vinaigrette

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 763

Dodano:

Odsłon: 924

Danie na ciepłe wiosenne i letnie dni.

Składniki

  • 1 główka sałaty
  • 350 g truskawek
  • sól i pieprz
  • 5 łyżek oliwy
  • 3-4 łyżek soku z cytryny
  • 1-2 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka zielonego pieprzu
  • 250 g mozzarelli
  • listki świeżej bazylii
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Umyte, osuszone i porwane listki sałaty układamy ma szerokim talerzu.

  2. Z truskawek usuwamy końcówki i dzielimy na połowę. Pierwszą połowę wkładamy do miksera. Dodajemy sól, pieprz, 3 łyżki oliwy, sok z cytryny i cukier . Wszystko miksujemy przez 3-4 minuty.

  3. Mozzarellę kroimy w kostkę. Zielony pieprz przepoławiamy. Mozzalellą i zielonym pieprzem posypujemy liście sałaty. Polewamy truskawkowym vinaigrettem i delikatnie mieszamy.

  4. Drugą częścią pociętych truskawek dekorujemy sałatę. Na koniec dodajemy listkami bazylii i skrapiamy oliwą.

  5. Ps. Przepis pochodzi z programu kulinarnego - Tim Mälzer kocht!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń