Do góry

Desery Przepis na:

Gofry

Gofry

Autor:

Przepisów i artykułów: 56 Ocena: 415

Dodano:

Odsłon: 6036

Pulchne, miękkie i chrupiące na zewnątrz - GOFRY. Pyszne, domowe i szybkie w przygotowaniu.

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • dodatki: bita śmietana, owoce, dżemy i konfitury, sos czekoladowy itp.
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło rozpuszczamy. Białka oddzielamy od żółtek. W misce mieszamy żółtka z masłem, cukrem i mlekiem. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko łączymy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Masę odstawiamy na kilka minut.

  2. Rozgrzewamy gofrownicę i delikatnie ją natłuszczamy oliwą lub masłem. Kiedy jest już nagrzana, to możemy piec gofry. Na jednego przypadają około 2-3 łyżki masy. Pieczemy przez około 4 minuty, do zrumienienia, a następnie studzimy przez chwilę na kratce.Można podawać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń