Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki.

Gołąbki.

Autor: kuchmariola63

Przepisów i artykułów: 630 Ocena: 5113

Dodano: 24.01.2017

Odsłon: 2453

Bardzo smaczne gołąbki z nadzieniem mięsno - ryżowym. Z podanego przepisu wychodzi 24 gołąbki.

Składniki

5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W gorącej wodzie parzymy przygotowaną wcześniej główkę kapusty.

  2. Z sparzonej kapusty zdejmujemy 24 liście, oraz 4-5 liści do przykrycia gołąbków, pozostałą część kapusty kroimy i układamy na dno garnka.

  3. W między czasie nastawiamy wodę w której będziemy gotować porcję rosołową z kurczaka i przygotujemy z tego wywar do zalania gołąbków. Gdy zacznie gotować się kurczak zdejmujemy szumowiny, doprawiamy do smaku, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, kostkę rosołową (swojską), lubczyk, natkę pietruszki, sól, pieprz i po ugotowaniu do miękkości mięsa oddzielamy je od kości i kroimy na drobno.

  4. Łączymy zmielone mięso wraz z ugotowanym ryżem i przyprawami, sól, pieprz i majeranek, wyrabiamy farsz na gołąbki.

  5. Ze sparzonych liści i farszu formujemy gołąbki zawijając porcję farszu w liść kapusty.

  6. Na dno garnka układamy pokrojoną wcześniej kapustę.

  7. Na tak przygotowane dno układamy uformowane gołąbki.

  8. Przykrywamy liśćmi kapusty i zalewamy przygotowanym wywarem do którego dodaliśmy również koncentrat pomidorowy. Doprowadzamy do zagotowania się wywaru z gołąbkami, gotujemy na małym ogniu 1 godzinę do miękkości kapusty, doprawiamy do smaku jeżeli jest taka potrzeba.

  9. Ugotowane gołąbki w sosie pomidorowym. Podając gołąbki musimy zagęścić sos w oddzielnym garnczku.

  10. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń