Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania

Autor: gabi_mniammniam

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 554

Dodano: 03.10.2010

Odsłon: 22340

składniki na około 10 gołąbków

Składniki

  • kapusta surowa, 40 dag
  • pieczarki, 40 dag
  • cebula, 1 sztuka
  • grysik, ½ szklanki
  • ryż, 1/3 szklanki
  • kasza, 1/3 szklanki
  • jajka, 2-3 sztuki
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Poszatkowaną kapustę, solimy i odstawiamy na ok. 30 minut.

  2. Odsączamy z wody kapustę, mieszamy z surowym grysikiem, ryżem, kaszą, jajkami, podsmażonymi pieczarkami i przyprawiamy do smaku.

  3. Po uformowaniu niedużych gołąbków, podsmażamy je na patelni.

  4. Następnie układamy pionowo w rondlu, zalewamy wodą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 1 ½ godziny. Ważne by gołąbki ułożyć luźno, aby miały miejsce na zwiększenie swojej objętości.

  5. Przygotowujemy dowolny sos. Np. Pokrojoną cebulę podsmażamy na oleju, aż uzyska złocisty kolor. Dodajemy obrane ze skórki i przetarte pomidory i chwilkę smażymy. Dodajemy 1,5 szklanki wody i gotujemy. Sos zagęszczamy mąką (3 łyżeczki na ½ szklanki wody). Przyprawiamy majerankiem, bazylią, wegetą, pieprzem i solą czosnkową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Pistacja 03 października 2010 Takie gołąbki to pyszna alternatywa dla pracochłonnych tradycyjnych gołąbków. Osobiście nie dodaję kaszy, za to wciskam ząbek czosnku i zalewam bulionem z którego później robię sos pomidorowy. U Ciebie sosik, zdaje się, jest osobno- u mnie "gotują" się one przez kilka chwil w sosie. Z pewnością następnym razem wykorzystam pieczarki- dajesz surowe czy podduszone i odparowane??

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń