Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki inaczej

Gołąbki inaczej

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 637

Dodano:

Odsłon: 45854

Sposób na szybkie gołąbki bez zawijania farszu w liście kapusty. Pierwszy raz zrobiłam te gołąbki parę lat temu a przepis wziął się jeśli dobrze pamiętam z czasopisma "Pani domu".

Składniki

  • 1 mała główka kapusty białej
  • 0,5 kg. mięsa mielonego
  • 1 szklanka ryżu
  • 2 cebule
  • 1/4 kostki smalcu ( lub kawałek słoniny )
  • Sól, pieprz,
  • Majeranek
  • 1 lub 2 ząbki czosnku
  • Sos pomidorowy
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • Przecier pomidorowy
  • szklanka rosołku może być z kostki
  • pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek, bazylia
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kapustę poszatkować na tarce do jarzyn lub pokroić na cienkie krótkie paski. Zalać posoloną wrzącą wodą i chwilę pogotować, tak aby była lekko miękka. Odcedzić na durszlaku i przelać zimną wodą. Dokładnie odsączyć z wody ( wodę z gotowania kapusty zostawiam do sosu pomidorowego w którym duszą się mam gołąbki ).

  2. Ugotować ryż na pół miękko. W trakcie gotowania się ryżu możemy pokroić w małą kostkę obie cebule oraz słoninę.
    Słoninę wytopić na patelni a gdy już jest prawie gotowa to dodajemy połowę porcji pokrojonej cebuli i lekko podsmażamy. Następnie do ostudzonego ryżu dodajemy mięso mielone,kapustę dobrze odsączoną ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, przesmażoną cebulkę, doprawiamy do smaku przyprawami: solą, pieprzem oraz majerankiem ( ja dodaję jeszcze do smaku ok. 1 łyżeczki maggi).
    Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę.

  3. Formować niewielkie kotlety z przygotowanej masy i obtaczać w bułce tartej. Obsmażać na tłuszczu na rumiano i układać w naczyniu żaroodpornym lub innym naczyniu do zapiekania w piekarniku.

    A teraz przygotowujemy sos pomidorowy:
    przecier pomidorowy ok.100 g. jeśli nie lubimy tak mocnego smaku sosu pomidorowego to dajemy mniej, rozrabiamy w szklance rosołu lub oczywiście u mnie z odlanej wody z gotowania kapusty i kostki rosołowej, doprawiamy solą, pieprzem, łyżeczką mielonej słodkiej papryki i ok. połową łyżeczki papryki ostrej i majeranku, (możemy dodać do smaku bazylii). Pokrojoną cebulką, która cierpliwie czekała na swoją kolej posypujemy gołąbki, które zalewamy przygotowanym sosem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200*C na ok. 1,5 godz.
    Ja zwykle robię w naczyniu żaroodpornym więc daję do zimnego piekarnika i nastawiam na wyżej wspomnianą temp.lecz piekę o ok. 15 min. dłużej.
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń